Sunčani vikend, maratonci na ulicama prestonice, ekipa iz moje bolničke sobe na prozoru prati razvoj događaja i pruža podršku trkačima. Koliko ko ima snage, doduše, jer par dana nakon operacija, nisi baš sposoban ni da se ispraviš, a ne da se popneš na prozor i ispališ koju navijačku…

Ono kao, oni nama, mi njima, jer smo negde pročitali da se i na ovaj način šalje jasna poruka da se svi zajedno borimo protiv svih bolesti.

Neko tako što zdrav trči, neko iz lošeg bolničkog kreveta, uz neslanu bolničku hranu i gorak ukus u ustima što ne može na noge valjano da stane, a ne da, u šarenoj sportskoj opremi, doleprša do cilja.

Koji nam nije isti, baj d vej.

Vi do nacrtane linije, pa kući. Znojavi i srećni.

Mi, kada nam doktor kaže da može.

I krvna slika. I sveopšte stanje organizma.

Ko je ovde maratonac, braćo?

Nisam hejter, Slađane mi moje, ali ko što nije ljubav kad kažeš volim te, tako ni podrška nije hej mi smo uz vas, evo jesmo, gledajte, navijajte.

Jer, niste.

I to je skroz kul. Budite srećni zbog činjenice da bez problema, u jednom komadu, možete da radite sve što želite, pa i da na plus trideset dižete puls svesno i prelazite kilometre vrelog, gradskog, asfalta.

I da se odmah ogradim, da me ne napadnu trkači, sprinteri, maratonci, rekreativci, nema to veze sa vašom pasijom, trčite, uživajte, jer trčite zbog sebe, i svi mi treba da trčimo, trčimo koliko nas noge nose, na redovne, preventivne, zdravstvene preglede, jer su te pobede jedine važne u ukupnom skoru.

I svi oni koji bi stvarno da podrže ideju, pomognu u nevolji, budu carevi, neka preskoče parole i mašnice, obećanja i skandiranja, nego nek renoviraju neko bolničko krilo, srede ventilaciju u bolničkim toaletima, obezbede čistačicu i nedeljom ujutru, učine da se pacijent oseti kao ljudsko biće dok sa prozora, sklupčan i iskrivljen gleda svet koji pored njega prolazi. I trči.

A neki bi mogli i da prošetaju, eto, ne moraju ni da trče, do onih finih radnji za dušeke i jastuke, da se pacijenti konačno opuste, da zaspu i spavaju ko na oblaku.

Da sačuvaju kičmu za sve trke koje ih u životu tek čekaju.

Jer je zdrava kičma, ipak najbolja podrška.

About Author

Comments are closed.