Vodič za neupućene trudnice

0

U zemlji koja konstantno živi u svom drugom stanju, termin TRUDNOĆA ne može da se tumači tako da ga ceo svet razume. Što nimalo ne čudi, jer borba sa birokratijom i posrnulim sistemom boli više od najjače kontrakcije.

Nakon zakasnele menstruacije, dve crtice na testu i pomahnitale radosti u kupatilu, krenula sam na uzbudljivo putovanje kroz nepoznato. Euforična i romantična kakva jesam, nisam ni slutila da ću morati da se igram Survajvera u bolnici, na poslu, u prevozu, čak i kod kuće.

Teorija da trudnica uvek treba da bude nasmejana i raspoložena, ruši se već kod prvog zadatka. Objaviti direktoru radosnu vest. Njemu to nikako neće biti povod za konfete i ća ća ća, ali usiljeni osmeh i čestitke neće izostati. Izostaće onaj deo plate koji ne ide preko računa, što na kraju bude i jedina iskrena čestitka koja stiže sa radnog mesta.

Ali, pre nego i pomislite na trudničko odsustvo, spremite se za planinarenje po šalteru ginekologije odabranog doma zdravlja.

Možda višečasovno čekanje lekara ispred ordinacije i nije tako zanimljiv zadatak, ali pomislite samo na lekarsku komisiju!!!

E, to su pravi nindža ratnici, zbog kojih ćete makar dva puta u prvom tromesečju trudnoće poželeti da niste u drugom stanju.

Jer, ukoliko nalaz ne pokaže da ste smrtno bolesni, visoko rizični ili u nekoj porodičnoj vezi sa nekim od lekara, vrlo je moguće da Vam neće ni dozvoliti da uživate u svom drugom stanju kod kuće.

Vratiće Vas na posao, da služite državi i direktoru, a potencijalni stres, prekovremeni rad i neplaćeni vikendi, smatraće se čeličenjem za ono što Vas očekuje kad stigne naslednik.

To je motivacija na srpski način.

Provereno pobeđujemo belu kugu.

Ukoliko ipak budete te sreće da Vam država dozvoli odsustvo, igra se penje na viši nivo. Bez obzira na dokaze da u Vama raste novi život i da će mu, po svim pravilima trebati devet meseci za to, na svakih trideset dana moraćete iznova da se dokazujete lekaru i komisiji. Ne zaboravimo pritom preduzeće, knjigovođu i minimalac.

Ovaj bonus zadatak zahteva kviska u vidu doznaka, koje ćete dobiti pomenutim planinarenjem po šalteru ginekologije, iznova i iznova…

Ali to nije sve. Višečasovno čekanje i zakazivanje u sedam ujutru da biste stigle na red do dvanaest, lakši su zadaci u odnosu na glavno iznenađenje. Mogućnost lekara da promeni smenu u dva minuta do sedam ujutru, što će Vašem nervnom sistemu izuzetno prijati u datom trenutku, pred dve medicinske sestre sa druge strane stakla i gomilom saboraca sa istim problemom, sa suprotne strane šaltera…

Da je majka Jugovića imala ovakvu papirologiju, nikada ne bi ušla u pesmu i istoriju. Odustala bi posle prvog porođaja, garant!

I gde smo sad?

Imam papire, pola plate, mučnine i gorušicu, overenu knjižicu i uvežbanu mesečnu maršrutu.

Majko zemljo, hvala ti!

Do naredne redovne kontrole, voli te tvoja trudnica.

*

Odlomak iz knjige Mama ipak zna najbolje

About Author

Comments are closed.