Kako da Vam lične finansije budu u skladu sa potrebama i mogućnostima?

Nenad Milošević, preduzetnik iz Niša, kaže da je rešenje jednostavno.

Firma PREMIUM BUDGET čiji je osnivač i vlasnik ima samo jednu misiju.

Bolji životni standard klijenata. 

Nenad Milošević: “U bankarstvu, u retail sektoru, proveo sam trinaest godina i tri meseca, ili preciznije 35,85% svog života (smeh). Tokom svoje bankarske karijere, trudio sam se, i to na svakodnevnom nivou, da stičem nova znanja i metode kako bih dostigao svoj maksimum.

Pre nekoliko meseci, uradio sam opširnu retrospektivu gde sam sada i gde sebe vidim za pet godina; i u skladu s tim, došao do zaključka da treba preduzeti velike rezove i krenuti u nešto novo, radeći ono što znam najbolje, a sve u korist svojih budućih klijenata.”

Nenad se tokom svoje dugogodišnje karijere u bankarstvu, susreo sa više hiljada ljudi. I klijenti, i bankari, i preduzetnici sa njim su delili svoja iskustva, ali i probleme za koje su tražili brza i efikasna rešenja.

Nenad Milošević: “Zapravo, opšti zaključak je da smo u vreme naprednih tehnologija i digitalizacije svakodnevno izloženi najrazličitijim vrstama primamljivih ponuda, što nas često dovodi u situaciju da prekomerno zadužimo zaradu. Kada se nađemo u takvoj situaciji, i najmanji previd u vođenju ličnih finansija može izazvati lančanu reakciju koja neretko dovede do blokade računa.”

Kako se ne biste našli u nepredviđenim situacijama, neophodno je pažljivo planirati ličnu finansijsku politiku.

Kompanija PREMIUM BUDGET za svoje klijente pronalazi rešenja.

 Formiranje ličnog budžeta za period od godinu dana.

Nenad Milošević: “Budžet sam po sebi znači nešto što se pravi unapred za neki budući period i treba biti balansiran. To znači da su vam prihodi i rashodi barem na istom nivou. Ako su vam prihodi veći onda ćete imati mogućnost da štedite. Ako su vam pak, veći troškovi, onda ste u problemu.”

KevaZakon: “Suština je u tome da moramo da planiramo troškove i vodimo evidenciju?”

Nenad Milošević: “ Da. To su uglavnom plata i neki dodatni, redovni ili povremeni prihod. Najveći izazov je druga, troškovna strana, a ona podrazumeva da svaki trošak mora da se evidentira, kako biste dobili statistiku gde trošite svoj novac. I gde to ne biste morali.”

U Srbiji su zarade relativno niske, te je jako važno planski voditi lični budžet. Novac nam stalno negde odlazi, a ni mi sami često nismo sigurni gde. Kada se napravi evidencija, dođemo i do informacije gde smo novac bukvalno bacilli.

premium-budget-za-bolji-zivotni-standard-01

Nenad Milošević: “Zamislite da ne morate na račun da uplaćujete novac kada primite platu, kako biste pokrili minus! Naša kompanija klijentima nudi niz usluga koji će im uštedeti i novac i vreme. Ovakvim pristupom, klijenti će imati jasan uvid u svoje finansijsko stanje i biće u prilici da odluče gde će srezati troškove, kako bi ih preusmerili na važnije stvari. Uz korektivne preporuke koje prilagođavamo njihovim potrebama i navikama, klijenti će moći ne samo da srede svoje finansije, nego i da ostvare značajne uštede.”

KevaZakon: “Suština je da dobro planiramo, i da živimo od novca koji zarađujemo, a da štedimo za stvari koje želimo?”

Nenad Milošević: “ Da. Kao dodatni alat kojim se efikasno i lako evidentiraju prihodi i troškovi, napravili smo Android aplikaciju pod nazivom PREMIUM BUDGET koja se može besplatno skinuti sa Google Play-a. Aplikacija je jednostavna, u sebi ima razvrstane troškove u trinaest kategorija, a za evidenciju svakog dovoljno je pet sekundi. Ideja je da dok Vam kasirka vraća kusur, ili provlači karticu, Vi odmah evidentirate trošak. Osim što je dobra za evidenciju troškova, aplikacija ima i podsetnike za čekove koji dospevaju u tekućem mesecu, što je veoma bitno za korisnike čekova koji i dalje vode evidenciju na papirićima kao pre 30 godina.”

Na početku meseca, troškovi se restartuju i kreće se u novi mesec, dok će svi prethodni unosi biti na raspolaganju u delu pregleda ranijih unosa trošova na mesečnom nivou. Na taj način se omogućava uvid u statistiku i strukturu troškova koji ukazuju na potrošačke navike.

Na taj način, korisnik će biti u prilici da lako napravi plan šta će u određenom mesecu korigovati.

KevaZakon: “Da biste dodatno motivisali klijente da redovno evidentiraju troškove kroz aplikaciju, omogućili ste i popuste na proizvode i usluge kod poslovnih partnera?”

Nenad Milošević: “Tako je. I to nije sve. U saradnji sa još jednom kompanijom, osmislili smo online trening pod nazivom Ekspet za samopouzdanje i poslovnu komunikaciju.

Naime, iz dugogodišnjeg iskustva, znam da ima dosta profesionalaca u poslu. Ali, i pored velikog potencijala, karijere im zbog manjka samopouzdanja stagniraju. Takođe u domenu poslovne komunikacije, pokazalo se da ovo vreme opšte jurnjave za ostvarivanjem rezultata i brzim dokazivanjem kao posledicu donosi slabljenje profesionalne komunikacije, kako među kolegama, tako i prema klijentima. Ta trenutna deviza Nek radi što hoće, ako ostvaruje targete dugoročno neće doneti uspeh. Naprotiv, taj kratkoročni rast će dugoročno dovesti do pada koji je nenadoknadiv. Tu sebe vidim kao nekog ko bi mogao da pomogne svojim klijentima, da im uštedim novac ali i vreme, kako bi isto posvetili porodici i sitnicama koje život znače.”

About Author

kevazakon

Comments are closed.