Ovo je priča o hobiju jedne kreativne mame koja je svoje želje spakovala u Željicu, malu kućnu fabriku sreće!

Upoznajte Dragosavu Gogu Mladenović koja uz pomoć skalpela, makaza i lepka, stvara umetnička dela od papira.

zeljica 1-min

Dragosava:”Ideja se rodila pre nešto više od dve godine, naravno, sasvim slučajno. Moji dečaci su klinci koji vole da se druže, pa su često dobijali pozivnice za rođendan. Uvek smo zajedno pakovali poklone za drugare, i trudili se da sve bude perfektno. Od papira do mašne, i naravno kartice, odnosno čestitke sa najlepšim željama. A onda smo jednom zaboravili da kupimo čestitku, a sećam se da je bio vikend, i da prodavnice u kraju nisu radile. Odlučili smo da je sami napravimo, i tako je nastalo naše prvo umetničko delo. Angry bird. Žuti. Drugar se toj kartici obradovao više nego poklonu! To je bio znak da prestanem da kupujem kartice i da počnem sama da ih pravim.”

zeljica-kolaz

Fejsbuk strana Željica ubrzo je postala mesto susreta sa svima koji bi da umesto klasične, na slavlja ponesu personalizovane čestitke.

KevaZakon: “Zašto Željica?”

zeljica 4

Dragosava: “ Zato što samo neki od nas imaju velike želje. Ostali imaju male, slatke, željice, i trude se da ih ispune!”

Na početku su čestitke bile jednostavne. Napravljene od kartona i kolaž papira. Dragosava ih je poklanjala drugarima svoje dece, trudeći se da ih obraduje dezenima koje oni najviše vole. Bili su to uglavnom likovi iz crtaća i omiljenih serija. Onda su njene drugarice poželele da svojim prijateljima poklanjaju takve čestitke.

zeljica 2

Dragosava: “Pravim ih za rođendane, venčanja, krštenja, godišnjice, za sve one lepe prilike koje ljudi obeležavaju i proslavljaju.”

KevaZakon: “Kako izgleda tvoj kupac?”

zeljica 6

Dragosava: “Uglavnom su to žene, mada ima naravno i gospode koja bi da na poseban način obraduju devojku, drugaricu, baku… Jednom prilikom sam napravila 60 komada rođendanskih pozivnica za dva dana, poručilac je bio otac slavljenika. Znam da to nekome neće zvučati kao ozbiljna cifra, ali u pitanju je zaista veliki trud, jer se svaka čestitka radi ručno.”

KevaZakon: “Kako nastaje tvoje malo umetničko delo?”

zeljica 3

Dragosava: “Svaku čestitku prvo osmislim, od poručioca saznam šta osoba kojoj je čestitka namenjena voli. Da li prati modu, da li čita knjige? Voli da putuje? Da li postoji nešto što bi je obradovalo? Onda biram boje i satensku mašnicu koja je neizostavni detalj svake moje čestitke. Ponekad provedem pola sata samo u vezivanju te mašnice. Sve mora da bude perfektno! Svaki karton, odnosno oblik, sečem ručno, a skalpel, makaze i lepak su uz bušače raznih oblika, moje osnovno oruđe za rad.”

zeljica 5

Željice se prodaju preko neta, po simboličnim cenama, čisto da se pokriju troškovi materijala.

Osim Fejsbuka i Instagrama, rad ove kreativne mame možete da pogledate i na www.zeljica.com

zeljica 7

Dragosava: “Svake večeri, kad deca odu na spavanje, počinje moje vreme za stvaranje. I tada nastaju papirne kreacije koje imaju cilj da već sutra nekoga usreće i požele mu iskrenu željicu!”

About Author

Comments are closed.