Marija Škalak iz Velike Plane je majka dvoje dece. Po struci je učiteljica, ali joj se, kako kaže, nije ukazala prilika da radi posao koji voli, pa je zato morala da “pronađe” šta je to što još voli da radi.

Izbor je pao na uređenje svog vremena i kreiranje planera.

Ovo je priča o brendu Uređeni Haos.

Foto: @marrinamarry

Foto: @marrinamarry

Marija: “U momentu nastajanja ideje bila sam u drugom stanju sa prvim detetom, bez zaposlenja i u popriličnoj depresiji. Jednog dana sam rešila da počnem sa čišćenjem nereda u svom životu, da svom i životu koji će se roditi dam smisao, te sam počela da pravim planove i rasporede akcija. Želela sam da uredim svoj haos, pa se iz te sintagme i rodio naziv Uređeni Haos. Svoje sveske sam delila obeleživačima, stikerima, crtala i ukrašavala, a sve u cilju da me motivacija za sređivanjem svog nereda ne napusti. Jedna, pa druga prijateljica su videle moju svesku, koja je od silnih dodataka bila duplo deblja, i zamolile me da i njima slično napravim. Tu mi je kliknula ideja da pokušam da takav proizvod ponudim. Kada se prvi proizvod pojavio na tržištu i nakon prvih pozitivnih kritika od strane kupaca, ceo angažman je dobio smisao. Sada, nakon šest godina i hiljade zadovoljnih korisnika, mogu reći da sam zadovoljna postignutim i da me čini srećnom to što se ljudi oraspolože kada dobiju svoj primerak planera.”

KevaZakon: “Na koje si prepreke nailazila, a šta te motivisalo da ideš dalje i stvaraš ove genijalne rokovnike?”

Marija: “Ne možeš sve stvari sam da uradiš, već, ponekad, moraš da se osloniš na druge ljude, pa tu i nastaju prvi problemi: organizacioni, operativni, finasijski. Onda moraš da učiniš ekstra napor, kako bi prevazišla probleme. Verovala sam da je proizvod dobar, ispravan, da nije mačka u džaku, zato nisam napuštala ideju. Prihvatila sam da u svakom poslu ima uspona i padova, da je to sasvim normalna stvar, tako da, sa takvim shvatanjem, lakše prevazilazim probleme i održavam motivaciju. Naravno, najveća motivacija sada su deca i porodica.”

Foto: @marrinamarry

Foto: @marrinamarry

KevaZakon: “Kako si došla do baš ovakvog idejnog rešenja i rasporeda koji se nalazi između korica rokovnika?”

Marija: “Počela sam od toga šta meni odgovara, kako bih je želela da izgleda rokovnik i kako bi meni bio funkcionalan. Razmišljala sam o tome šta nedostaje klasičnim rokovnicima, šta najčešće upisujemo u njih, i šta može doprineti produktivnosti. Godinama se raspored i sadržaj menja, jer su povratne i informacije od strane kupaca vrlo korisne za unapređivanje proizvoda. Svakako se ne može svima ugoditi, ali se može naći zajednićki imenitelj i kreirati proizvod koji je funkcionalan i prihvatljiv velikom broju ljudi.”

Foto: @marrinamarry

Foto: @marrinamarry

KevaZakon:”Kakva je ponuda ovih proizvoda i po čemu se ti izdvajaš?”

Marija: “Kada sam počela pre šest godina, ponude ovakvih proizvoda nije bilo na našem tržištu, ili bar nije bilo takvih domaćih proizvoda ili uvoznih sa pristojnom cenom. Danas je ponuda šarenolika, postoje i kvalitetni i oni manje kvalitetni, postoje i skupi i jeftini, postoje zanimljivi i funkcionalni, a i oni koji nisu baš takvi. Drago mi je što sam nekim ljudima bila uzor, što su počeli time da se bave, jer je to znak da sam na pravom putu, da je ideja dobra, da je proizvod dobar i vredan. Korisnici kažu da moji planeri imaju najbolji odnos cene i kvaliteta na tržištu. Trudim se da im opravdam poverenje, da budem originalna i pružim proizvod koji bi, recimo u Engleskoj, platili pedeset funti, a da pritom izazovem istu reakciju.”

Foto: @marrinamarry

Foto: @marrinamarry

KevaZakon: “ Koliko su ti društvene mreže pomogle da razviješ biznis?”

Marija: “Sreća jeste što je posao nastao u eri ekspanzije društvenih mreža. Svakom mladom preduzetniku, nekom ko tek počinje sopstveni biznis, apsolutno bih preporučila korišćenje društvenih mreža, jer su one najbolji besplatni marketinški kanal za plasiranje lične radinosti. U svemu treba imati meru, ni sa tim ne bi trebalo preterivati, jer može doći do kontraefekta, ali svakako društvene mreže mogu da pomognu da budeš primećen. Dobar deo posla i dan danas obavljam preko njih.”

Foto: @marrinamarry

Foto: @marrinamarry

KevaZakon: “Gde kupujemo tvoje rokovnike?”

Marija: “Rokovnici su dostupni online 24/7 i poručuju ih korisnici sa teritorije cele Srbije. Na osnovu toga mogu da kažem da se prodaju na svakom ćošku! (smeh). Pored Srbije, mogu se kupiti i u Crnoj Gori.”

KevaZakon: “Da li ti koristiš sve svoje rokovnike?”

Marija: “Ne koristim planer za muškarce! (smeh). Koji god da koristim, opet ga prepravljam, dorađujem, ukrašavam, crtam i precrtavam.” 

Foto: @marrinamarry

Foto: @marrinamarry

KevaZakon: “ Koji je najveći i najlepši kompliment koji si dobila za svoj rad?”

Marija: “Od kćerke, koja ima četiri godine, kada mi je rekla da joj se planeri sviđaju i da bi ona to htela da radi kad poraste.”

KevaZakon: “Da li je Uređeni Haos i dalje hobi ili je prerastao u posao od koga može da se živi?”

Marija: “Trenutno je na prekretnici. Sasvim sigurno nije više hobi, duboko se zagazilo u materiju, ali još nije došao do tačke da od toga može da pristojno živi cela porodica. Verujem da ću tu granicu preći ove godine.”

KevaZakon: “ Gde vidiš sebe za pet godina? Praviš biznis plan ili ne?”

Marija: “Do sada sam ostvarivala planove, mada su rokovi često probijani. Nadam se da će za pet godina Uređeni Haos biti prepoznatljv brend u toj grani industrije. Naravno, u Srbiji, ne vidim sebe da odlazim iz zemlje i napuštam / prepuštam sve ovo. Neko mora i da ostane ovde i čuva vatru!(smeh).”

KevaZakon:”Omiljena motivaciona rečenica koja se našla na koricama tvog dizajna?”

Marija: “Omiljena još uvek nije stigla na korice, a od onih koje su objavljene to je: Reach for the stars, even if you have to stand on a cactus.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

About Author

Comments are closed.