Međunarodni Centar za Muziku EVA, osnovale su dve divne dame, Vesna Radić i Ana Rančić.

Njihova impresivna biografija, ali pre svega sjajna energija koju dele sa svojim saradnicima, bile su inspiracija za ovu priču.

Jer, ako je muzika ljubav, onda je Centar za Muziku EVA mesto koje ćete zavoleti na prvi pogled. I prvo slušanje.

A kako je sve počelo?

 Kao i svaka velika ljubav. Iz ogromne želje koja sve vreme čuči u vama.

Eva-1

Vesna: „Sećam se, pre nekih 7-8 godina, leto je bilo, pile smo limunadu nakon neke od mnogobrojnih sednica, Ana me je pogledala i rekla: „Šta misliš da ti i ja otvorimo privatnu muzičku školu?“. Moj odgovori je glasio, ironično: „Ma daj, Beogradu samo fali još muzičkih škola“.

Međutim, nekoliko godina kasnije, podrobnijom analizom, došla sam do zaključka da Beogradu upravo fali privatna muzička škola koja bi ponudila međunarodni program i samim tim međunarodne kriterijume ocenjivanja. Odluka je pala, u martu 2016. krenule smo u otvaranje sopstvenog posla.

Dve lude žene, sa ogromnim pedagoškim iskustvom, obe naviknute na jak tempo rada, kao i na to da ceo život rade više stvari odjednom, prionule su na posao. Ana je pored klavira diplomirala i teoriju muzike, paraleleno završavajući edukaciju za sviranje čembala. Vesna je pored klavira uvek volela da piše i pre 6 godina je izdala svoj prvi roman, paralelno radeći i u domaćoj filmskoj industriji.

Eva-2

Vesna: „Skupile smo sve svoje iskustvo i znanje, svu energiju i ambiciju, sve što smo od prijatelja iz drugih branši čule i prionule na posao. Mesecima smo se viđale svakodnevno. Prvo smo radile na tekstovima za sajt. Potom smo napravile flajere, iako tada nismo imale ni poslovni prostor. Pronašle smo ga on-line, zaljubile se u isti na prvi pogled, zakupile ga tri meseca unapred, bez ijednog polaznika. Sve vreme verujući da naša priča ne može da ne uspe. Ko zna kako smo izgledale ljudima u našem okruženju. Danas kada se osvrnemo na taj period sigurne smo da jedino tako i može da se uspe. Uz veru. Uz ubeđenje. I onda kosmos otvori vrata. I nastane Međunarodni Centar za Muziku „Eva“.

KevaZakon: „Kvalitet je nešto na čemu insistirate?“

Vesna: „Da. Zato smo i odabrale Kraljevski Britanski program (ABRSM). Ovaj metod i program priznat je u 97 zemalja sveta. Sistem učenja, udžbenici, kriterijumi ocenjivanja na ispitima – isti su svugde u svetu. Sve ovo daje nam stalnu potrebu za razvojem i za poređenjem sa najboljima. Priznajemo, nije lako. Međutim, za nas je takav put jedini mogući put. Možemo da se pohvalimo da naši kandidati imaju 100% prolaznost na ABRSM ispitima.“

Ne koketiraju sa drugim granama muzike. Klasična muzika je ono što znaju, ono u šta veruju, ono u čemu su svi stručni. EVA nudi individualne časove klavira, gitare, violine, violončela, kontrabasa, pevanja i flaute, a u planu je i proširenje liste instrumenata. Sredinom novembra uvele su nešto vrlo atraktivno – grupne časove harfe za decu. Ne postoji starosno ograničenje, pored dece tu su i odrasli polaznici.

Vesna: „U oktobru smo imale tu čast da ugostimo našeg, a svetskog, baritona Davida Bižića koji je održao master klas u prostorijama naše škole, čime smo proširile oblast delovanja.“

Eva-5

KevaZakon: „Čini se da na koncertima svi najviše uživate?“

Vesna: „Tokom pedagoške karijere ustanovile smo da deca, a i odrasli, najviše uživaju u javnim nastupima i da im je to najveća motivacija za rad. Zbog toga organizujemo 4 koncerta tokom školske godine. Atmosfera je topla, porodična, podržavajuća, i neverovatno ali istinito – polaznici uvek sviraju najbolje što mogu u tom trenutku. Uspostavile smo tradiciju da na svakom koncertu neko od profesora svira, bilo solo bilo u kamernom sastavu, čime želimo da pokažemo da svi mi i dalje uživamo u vežbanju i izvođenju muzike.“

KevaZakon: „Kako biste opisale svoje angažovanje u školi?“

Vesna: „Imati svoj posao je izazov. Rizik. Svakodnevno učenje. Svakodnevno rešavanje problema i situacija za koje da nemamo svoj posao ne bismo mogle ni da zamislimo da postoje. Ali i sloboda. Neograničena mogućnost napredovanja.“

About Author

Comments are closed.